Πατήστε το πλήκτρο "Enter" για να μεταβείτε στο περιεχόμενο

Έντυπο καταγγελίας για μη συμμόρφωση με το δίκαιο της ΕΕ

Print Friendly, PDF & Email

Λίγα λόγια γι’ αυτό το έντυπο καταγγελίας

Μέσω του εντύπου αυτού μπορείτε να υποβάλετε καταγγελία κατά κράτους μέλους για παραβίαση της νομοθεσίας της ΕΕ.

Ωστόσο, πρέπει να γνωρίζετε ότι οι ενέργειες της Επιτροπής σχετικά με καταγγελίες δεν δίνουν συνήθως απευθείας λύσεις στην προσωπική σας κατάσταση:

  1. Η Επιτροπή δεν είναι υποχρεωμένη να κινήσει επίσημη διαδικασία επί παραβάσει, ακόμη και σε περίπτωση που πιστεύει ότι υπάρχει παράβαση.
  2. Αν και η Επιτροπή παρακολουθεί επίσημα την καταγγελία σας, ο στόχος της είναι γενικός: να διασφαλίσει ότι η νομοθεσία του εκάστοτε κράτους μέλους συνάδει απολύτως με τη νομοθεσία της ΕΕ και ότι η τελευταία εφαρμόζεται σωστά.
    Εάν το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο επιβεβαιώσει ότι υπάρχει παραβίαση της νομοθεσίας της ΕΕ, το σχετικό κράτος μέλος οφείλει να προβεί σε ενέργειες για την αποκατάστασή της.

Αν επιθυμείτε να δοθεί άμεση λύση στην προσωπική σας κατάσταση ή να σας καταβληθεί αποζημίωση, θα πρέπει να ασκήσετε προσφυγή στο εν λόγω κράτος μέλος.

  • Αν για την επίλυση του προβλήματός σας απαιτείται η ακύρωση εθνικής απόφασης, αυτό μπορεί να γίνει μόνο από τα εθνικά δικαστήρια.
  • Αν επιδιώκετε αποζημίωση για βλάβη που έχετε υποστεί, μόνο τα εθνικά δικαστήρια έχουν την εξουσία να ζητήσουν από τις αρχές που υπάγονται στη δικαιοδοσία τους να σας αποζημιώσουν.

Η υποβολή καταγγελίας στην Επιτροπή δεν αναστέλλει τις προθεσμίες που προβλέπει το εθνικό δίκαιο για την άσκηση μέσων έννομης προστασίας.

Αν χρειάζεστε διευκρινίσεις, μπορείτε να επικοινωνήσετε με την Υπηρεσία πληροφοριών.

https://ec.europa.eu/assets/sg/report-a-breach/complaints_el/index.html

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *